Owocowe szaleństwo z jarmużem
Składniki
Baza sałatki
- 4 garście jarmużu
- 0.5 zielonego ogórka
- 1 marchewka
- 1 pomarańcza czerwona
- 5 truskawek
- 0.5 papryczki czerwonej
Dressing do sałatki
- 0.25 szklanki soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 0.5 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Sałatkę przygotowujemy warstwowo. Liście jarmużu po dokładnym umyciu drobno siekamy łącznie z łodygami. Układamy na półmisku bądź w misce. Następnie w talarki kroimy ogórek, marchęwkę natomiast kroimy w cieńkie słupki. Również wykładamy na półmisek z ułożonym prędzej jarmużu. Pomarańczę tniemy wzdłuż, podobnie przygotowujemy truskawki. Na koniec posypujemy całość sałatki drobno lub w krążki pokrojoną czerwoną papryką.
Krok 2
Przygotowanie dressingu:
Do wysokiego naczynia wlewamy kolejno składniki: sok z pomarańczy, ocet jabłkowy, oliwę z oliwek, siemię lniane oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewamy sałatkę.
Sałatkę podaję najchętniej z zielonym koktajlem również z jarmużu.
SMACZNEGO!