Warzywny przysmak z nutką przyjemności
Składniki
sałatka
- 1 szt pomidor
- 1 szt ogórek
- 1 szt marchew
- 0.5 pęczka sałata lodowa
- 0.5 pęczka koperek
- 0.5 pęczka szczypiorek
- 1 opakowanie culineo sos jogurtowo- czosnkowy
- 150 g jogurt naturalny
- szczypta pieprz
- dekoracja pietruszka
- 1 łyżka majonez
szaszłyki
- 200 g karkówka
- 2 szt papryka konserwowa
- 3 szt ogórek konserwowy
- 1 szt kiełbasa śląska
- 200 g grzybów
- 1 szt cebula
- do smażenia olej
- 12 szt patyki do szaszłyków
- szczypta galeo przyprawa do szaszłyków
Przygotowanie:
Krok 1
Sałatka
1. Ugotować marchewkę.Pokroić w talarki.
2. Odrywać drobno sałatę.
3. Pomidor i ogórek pokroić drobno w kostkę.
4. Koperek oraz szczypiorek posiekać.
5. Sos sałatkowy połączyć z jogurtem oraz łyżką majonezu.
6. Składniki wymieszać wraz z sosem. Doprawić pieprzem i udekorować pietruszką.
Krok 2
szaszłyki:
1. Karkówkę, kiełbasę, ogórek, paprykę pokroić na grubszą kostkę.
2. Cebulę pokroić w piórka.
3. Na patyczek nabijamy grzybek, paprykę, kiełbasę, ogórek, karkówkę powtarzając to raz jeszcze. Smażyć na rozgrzanym oleju, przyprawić.
4. Po zdjęciu z patelni szaszłyków podsmażyć cebulę.
5. Na talerz ułożyć szaszłyki a na nie cebulę.