Burgery rybne z rukolowym pesto
Składniki
Pesto z rukoli
- 1/2 opakowań rukoli Fit&Easy
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 0.5 łyżeczki soli
- 0.5 łyżeczki pieprzu
Burgery rybne
- 3 duże filety z mintaja
- 1 kajzerka
- 0.5 szklanki mleka
- duża szczypta soli
- 1 łyżka pesto z rukoli
- szczypta bazylii
- 1 jajko
- 0.33 szklanki mąki
- 0.5 szklanki bułki tartej
- olej
- 4 bułki
- garść rukoli
- pomidorki koktajlowe
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotować pesto: rukolę umyć i osuszyć, zmiksować w blenderze razem z oliwą, czosnkiem, octem balsamicznym, miodem, solą i pieprzem. Sos powinien być jednolity.
Krok 2
Filety rybne pokroić na mniejsze części (jeśli używamy mrożonych, rozmrozić je i dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem). Bułkę namoczyć w mleku. Odcisnąć. W malakserze umieścić kawałki ryb, bułkę i pesto. Dokładnie zmiksować. Wyjąć z pojemnika, doprawić solą, pieprzem i bazylią. Formować z masy kotlety, obtaczać je w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju.
Krok 3
Na talerzu ułożyć rukolę i pomidorki koktajlowe. Polać pesto z rukoli. Bułkę przekroić na pół, każdą posmarować łyżką pesto, ułożyć na niej kotleta rybnego.