Sałatka z zielonym kuskus, mozzarellą i pomidorkami
Składniki
- 1 szklanka suchego kuskusu
- 1.5 szklanki bulionu warzywnego
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 opakowanie małych mozzarelli
- pomidorki koktajlowe
- 0.33 szklanki oliwy z oliwek
- 0.5 soku z cytryny
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy go wrzątkiem. Płynu powinno być tyle, żeby był powyżej kaszy mniej więcej około centymetra. Dodajemy pastę warzywną, dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do całkowitego wchłonięcia się bulionu.
Krok 2
Natkę wkładamy do blednera, dolewamy olej kujawski, sok z cytryny i blendujemy na gładką masę.
Gdy kuskus wystygnie wzruszamy go widelcem, dodajemy sos z natki, mozzarelle, pomidorki przekrojone na pół, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.