Sałatka z truskawkami i orzechami włoskimi
Składniki
- mieszanka sałat np. rukola i roszpunka
- 1 szt czerwona cebula
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 3 gałązki bazylii
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 kg truskawek
- szczypta soli, cukru, peprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Mieszankę sałat opłukać i osuszyć.
Krok 2
Cebulę pokroić w piórka.
Krok 3
Bazylię umyć i posiekać.
Krok 4
1/4 truskawek przetrzeć przez sito
Krok 5
W occie balsamicznym rozpuścić szczyptę cukru i soli, dodać przetarte truskawki, bazylię oraz pieprz. Wlać 3 łyżki oliwy i mieszać aż powstaje jednolita masa.
Krok 6
Pozostałe truskawki pokroić i wymieszać z sałatami i cebulą.
Krok 7
Sałatę polać przygotowanym sosem.
Krok 8
Delikatnie wymieszać.
Krok 9
Posypać orzechami.