Śledzie po hawajsku
Składniki
Śledzie:
- 50 dkg śledzi solonych matiasów
- 0.5 puszki ananasów
- 0.5 puszki kukurydzy
- 1 cebula
- 0.25 szklanki octu
- 1 szklanka zimnej wody
Sos curry
- 5 łyżek majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka curry
- 0.5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- do smaku sól
- do smaku pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Myjemy śledzie i kroimy w paseczki o szerokości ok. 1 cm. Pokrojone śledzie zalewamy wodą z octem i odstawiamy na kilka godzin (ja odstawiłam na 3 godz. ale może być dłużej, nawet na całą noc) do lodówki.
Krok 2
Gdy śledzie zalejemy zalewą i odstawimy do lodówki, łączymy w miseczce składniki do sosu curry czyli majonez, jogurt, curry, sok z cytryny i przyprawy i również odstawiamy do lodówki.
Krok 3
Po odpowiednim czasie śledzie odsączamy z zalewy, dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa, kukurydzę, sparzoną cebulę pokrojoną w kostkę i sos.
Krok 4
Mieszamy wszystko ze sobą i sałatka gotowa. Najlepsza jest jak się \\\"przegryzie\\\" czyli np. na następny dzień, tak więc śmiało można ją przygotować dzień wcześniej.