Śledź z warzywami
Składniki
- 400 g płatów śledziowych
- 400 g marchewki
- 0.5 jabłka
- 200 g ogórków konserwowych
- 400 g cebuli
- 100 g rodzynek
- 1 puszka przecieru pomidorowego
- 0.5 szklanki oleju
- 3 łyżki octu
- 2 cebule
Przygotowanie:
Krok 1
Bardzo słone śledzie wkładamy do zimnej wody na godzinę.
Krok 2
Marchew gotujemy w całości (powinna być lekko twarda). Studzimy ją, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.
Krok 3
Cebulę obierany i kroimy w "ósemki" (2 szt. odkładamy osobno). Na patelnię wlewamy olej i na zimny tłuszcz wrzucamy 400 g cebuli. Chwilę dusimy - do momentu stracenia surowości. Nie powinna się zeszklić, a tym bardziej zezłocić. Następnie dodajemy rodzynki, marchewkę i przecier pomidorowy. Mieszamy i zestawiamy z ognia.
Krok 4
Do wystudzonych jarzyn dodajemy pokrojone w drobną kostkę ogórki, świeżą cebulę i pokrojone w kostkę jabłko. Ryby kroimy w w centymetrowe paski i dodajemy do warzyw. Doprawiamy octem. Najlepiej smakują za 2 dni, jak wszystkie smaki się połączą. Smacznego!