Truskawkowa sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, polędwiczką, szparagami i dressingiem truskawkowym

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Zrobiłam się trochę monotematyczna, gdyż wraz z pierwszym tchnieniem wiosny na blogu pojawiły się przepisy z czosnkiem niedźwiedzim i królują do dziś. Usprawiedliwiam się tym, że sezon na czosnek jest dość krótki. Starałam się więc ten czas wykorzystać maksymalnie, aby pokrzepić się tą jakże zdrową rośliną, konsumując ją w różnych potrawach. Czosnek niedźwiedzi ustępuje powoli miejsce szparagom, które są w szczycie sezonu. Jednakże udało mi się jeszcze połączyć te dwie wspaniałe rośliny w lekkiej i świeżej sałatce. Świeże liście sałaty, szpinaku i czosnku niedźwiedziego połączone z soczystymi i słodkimi truskawkami, które pięknie komponują się kolorystycznie i smakowo z zielonymi szparagami. Dodatkiem, który wzbogaca sałatkę są delikatne polędwiczki, dzięki którym danie staje się pełnym, pożywnym i zdrowym posiłkiem. Kropką nad „i” jest świeży i pyszny dressing truskawkowy, który wspaniale łączy ze sobą wszystkie smaki. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia zachęcam Was do tego gorąco. To niesamowita i smaczna przygoda kulinarna, którą trzeba przeżyć!
Obejrzane: 169
Porcje: 2
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 260 g polędwiczki wieprzowej
  • 140 g truskawek
  • 50 g mix sałat *
  • 50 g liści czosnku niedźwiedziego
  • 120 g szparagów zielonych
  • olej rzepakowy
  • pieprz czarny i sól
  • Dressing truskawkowy:
  • 180 g truskawek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka kremu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pieprz czarny

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Polędwiczkę oczyszczamy z wszystkich błon i ewentualnych przerostów tłuszczu. Kroimy w plastry o grubości 1 cm. Dłonią lekko rozklepujemy mięso. Nacieramy olejem i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem czarnym oraz solą. Rozgrzewamy patelnię grillową i grillujemy polędwiczki z każdej strony przez około 2 minuty. Pamiętajmy, aby polędwiczek nie smażyć zbyt długo, gdyż będą twarde.
Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Najlepszym sposobem jest wygięcie szparaga - wywczas końcówka sama się odłamie. Tak przygotowane szparagi blanszujemy w lekko osolonej wodzie około 2 minut. Odcedzamy, zanurz w zimnej wodzie i ponownie odcedzamy. Osusz papierowym ręcznikiem. Szparagi nacieramy olejem rzepakowym, układamy na rozgrzanej patelni grillowej i grillujemy przez 1-2 minuty.
Sałatkę jeśli zachodzi taka potrzeba rwiemy na mniejsze kawałki. Liście czosnku niedźwiedziego kroimy. Wszystko razem mieszamy i rozkładamy po równo na dwóch talerzach. Dodajemy polędwiczki, szparagi oraz umyte i pokrojone w półplasterki truskawki.

Dressing truskawkowy

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i blendujemy na gładki sos. Dodajemy olej oraz wszystkie przyprawy i energicznie mieszamy, aby składniki dokładnie się połączyły. Tak przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę.
* młode liście sałaty masłowej zielonej i czerwonej oraz młode liście szpinaku

Notes

- czosnek niedźwiedzi najlepiej zbierać zanim pojawią się kwiaty - wtedy listki są delikatne i aromatyczne. Wraz z pojawieniem się kwiatów liście stają się twarde i łykowate

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×