Szpinak w dwóch wersjach z fetą i orzechami piniowymi
Składniki
- 0.5 kg szpinak FIT&EASY
- 2 łyżki rodzynki
- 2 ząbki czosnek posiekany w cienkie plasterki
- 2 szczypty płatki chili
- 70 g orzechy pinowe
- 100 g pokruszony ser feta
- 10 szt rzodkiewki
- 3 łyżki oliwa z oliwek
- 0.5 sok z połowy cytryny
- 1 morska sól do smaku
- 1 świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, aby namoczyły się, odcedzamy. Orzechy piniowe prażymy na suchej patelni aż będą rumiane, studzimy je. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek i przesmażamy na niej płatki chili i plasterki czosnku. Dodajemy 2/3 porcji szpinaku i przesmażamy około 3 minuty.
Krok 2
Dorzucamy rodzynki, przyprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Studzimy. Na półmisku układamy surowy szpinak, dalej układamy duszony szpinak z czosnkiem, chili i rodzynkami. Następnie układamy rzodkiewki, ser feta, posypujemy orzechami piniowymi.
Krok 3
Do młynka wlewamy sok z połowy cytryny, kilka łyżek oliwy oliwek i miksujemy na emulsję. Tak przygotowaną mieszaniną skrapiamy sałatkę – można także oddzielnie dodać składniki najpierw skrapiamy sałatkę sokiem z cytryny, a dalej oliwą z oliwek. Na koniec oprószamy całość czarnym pieprzem.