Zielona, grillowa sałatka ziemniaczana
Składniki
- 1 kg ziemniaków baby potatoes *
- 400 g mrożonego zielonego groszku
- 400 g ogórków kwaszonych
- 1 duża cebula
- 1 duży pęczek szczypiorku
- 1 duży pęczek koperku
- Sos:
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- pieprz czarny i sól
Przygotowanie:
Krok 1
Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, odstawiamy do wystudzenia po czym obieramy ze skórki. Jeśli używacie młodych ziemniaków należy je przed gotowaniem dobrze wyszorować. Po ugotowaniu nie trzeba ich obierać ze skórki.
Groszek zielony gotujemy w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Ogórki kwaszone kroimy w małą kostkę. Cebulę, koperek i szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą.
Sos
Majonez, jogurt i musztardę łączymy ze sobą. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą. Dodajemy do sałatki i mieszamy do połączenia się składników.
Notes
* można użyć malutkich, młodych ziemniaków