Zielona, grillowa sałatka ziemniaczana

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Piękna pogoda, coraz cieplejsze dni i budząca się do życia przyroda. To wszystko zachęca, by skorzystać z tej wspaniałej aury i więcej wypoczywać na świeżym powietrzu. Dodatkowym atutem jest to, że ten czas możemy wypełnić grillowaniem i biesiadowaniem w towarzystwie rodziny i przyjaciół. U nas w Irlandii z pogodą bywa różnie, więc staramy się wykorzystywać każdy moment na grillowanie. Na naszym grillu królują mięsa i szaszłyki, odpowiednio dzień wcześniej zamarynowane. Nie brakuje też warzyw: bakłażanów, cukinii czy pieczarek - zgrillowane świetnie pasują do mięs. Różnorodne dodatki takie jak sosy, dipy czy sałatki są wszechobecne na wspólnym biesiadowaniu. Jedną z naszych ulubionych sałatek jest ta prosta i bardzo smaczna sałatka ziemniaczana. Jest świetnym dodatkiem do grillowanych mięs.
Obejrzane: 489
Porcje: 6
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1 kg ziemniaków baby potatoes *
  • 400 g mrożonego zielonego groszku
  • 400 g ogórków kwaszonych
  • 1 duża cebula
  • 1 duży pęczek szczypiorku
  • 1 duży pęczek koperku
  • Sos:
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • pieprz czarny i sól

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, odstawiamy do wystudzenia po czym obieramy ze skórki. Jeśli używacie młodych ziemniaków należy je przed gotowaniem dobrze wyszorować. Po ugotowaniu nie trzeba ich obierać ze skórki.
Groszek zielony gotujemy w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Ogórki kwaszone kroimy w małą kostkę. Cebulę, koperek i szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą.

Sos

Majonez, jogurt i musztardę łączymy ze sobą. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą. Dodajemy do sałatki i mieszamy do połączenia się składników.

Notes

* można użyć malutkich, młodych ziemniaków

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×