Orzeźwiająca sałatka arbuzowa z miętowym dressingiem i chrupiącą bagietką
Składniki
- • arbuz – 500 g
- • czarne oliwki – 6 sztuk na porcję
- • cebula – ½ sztuki
- • ser feta – 100 g
- • mięta – 2 garści
- • oliwa z oliwek – 4 łyżki
- • sok z połowy cytryny
- • czarny pieprz - szczypta
- • szczypiorek do dekoracji
- • Bagietka do odpieku (np. Dan Cake)
Przygotowanie:
Krok 1
Arbuza pokroić w trójkątne kawałki i ułożyć na talerzu. Cebulę pokroić w piórka, ułożyć na cząstkach arbuza razem z oliwkami. Ser feta rozdrobnić i posypać nim sałatkę. Listki mięty drobno posiekać. Dodać oliwę, sok z cytryny i pieprz. Dokładnie wymieszać. Dressingiem polać sałatkę, ozdobić posiekanym szczypiorkiem. Bagietkę do odpieku pokroić na kawałki, skropić oliwą z oliwek. Zapiekać w piekarniku kilka minut na złoty kolor. Podawać jako dodatek do sałatki arbuzowej.