Sałatka w kolorach jesieni
Składniki
składniki sałatki
- 1 szt batat
- 1 szt kawałek dyni
- 1 szt papryka czerwona
- 10 szt pomidorki koktajlowe
- 4 szt pomidory suszone
- 8 szt kulki mozzarelli
- 1 opakowanie sałaty masłowej
- 1 szt ogórek zielony
- sól, pieprz
- 1 garść bazylia świeża, natka pietruszki
- 1 łyżeczka bazylia Galeo
- 1 łyżeczka oregano Galeo
- 5 łyżek olej rzepakowy
sos
- 0.25 szklanki oliwa z oliwek
- 4 łyżki woda
- 1 łyżka ocet winny
- 1 łyżka przyprawa do sałatek Galeo
Przygotowanie:
Krok 1
Batat i dynię obieram, batat kroję w słupki, dynię kroję w kostkę. Paprykę kroję w paski. Warzywa przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, olej rzepakowy, oregano, bazylię i mieszam. Warzywa przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 20 minut.
Sos:
Do słoiczka przekładam składniki sosu i energicznie mieszam.
Sałatę myję, osuszam i strzępię na talerzu. Dodaję upieczone i wystudzone warzywa, pokrojone pomidorki suszone i koktajlowe, kulki mozzarelli, plastry ogórka. Sałatkę polewam sosem przed podaniem, posypuję pokrojoną natką i bazylią.