Czekoladowe pancakes z borówką amerykańską
Składniki
- 450 g mąki
- 350 ml mleka
- 80 g roztopionego masła
- 7 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
Przygotowanie:
Krok 1
Wszystkie składniki umieścić w dużej misce i wymieszać. Nie mieszać zbyt długo, grudki mogą pozostać. Ciasto odstawić przynajmniej na ok. 30 minut lub na całą dobę. Naleśniki smażyć na suchej patelni (wtedy ich powierzchnia będzie równomiernie i łagodnie przyrumieniona). Przerzucać na drugą stronę, kiedy na powierzchni surowego ciasta zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Podawać z nutellą, syropem klonowym/miodem, bitą śmietaną, cukrem pudrem, lub jak ja z jogurtem naturalnym i borówkami.