Naleśniki dyniowe z pieczonymi figami i ricottą
Składniki
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 g puree dyniowego
- 2 szt jajek
- 250 ml mleka
- 0.25 łyżeczki cynamonu
- 0.13 łyżeczki kardamonu
- 0.13 łyżeczki imbiru
- 0.13 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 5 szt fig
- 250 g ricotty
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Krok 1
Piekarnik nastawić na 200 C- grzanie góra dół. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Pure rozmieszać z jajkami i mlekiem na gładką masę, dodać mąkę i wszystkie przyprawy, wymieszać do połączenia bez grudek.
Naleśnii smażyć na lekko natłuszczonej patelni z obydwu stron do zrumienienia.
Figi pokroić na ósemki, ułożyć na blaszce i polać miodem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 5-7 minut aż lekko się rozpadną
Naleśniki posmarować ricottą i ułożyć figi, podawać.