Śniadaniowa zapiekanka
Składniki
- 2 szt jajka
- pół szt cukinii
- 2 /3 szklanki płatków migdałów
- 1-2 szt plasterków sera
- 2 łyżki mleka
- wrzątek wody
- przyprawy: sól, pieprz, czubryca (można zastąpić bazylią), czosnek
Przygotowanie:
Krok 1
Nagrzewamy piekarnik do 200*C.
Krok 2
Migdały zalewamy wrzątkiem do ich poziomu.
Krok 3
Cukinię kroimy w plasterki i obmywamy zimną wodą.
Krok 4
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy lekko masłem, układamy cukinię i posypujemy ją solą i czubrycą.
Krok 5
Odsączamy migdały i blenderujemy ze szczyptą soli i dwoma łyżkami mleka do uzyskania w miarę gładkiej pasty.
Krok 6
Powstałą pastą smarujemy cukinię, a na to nakładamy ser żółty.
Krok 7
Następnie wbijamy jajka na sam wierzch, posypujemy lekko czosnkiem, i zapiekamy aż jajko się zetnie, około 15-20 minut.