Smażony ser

Dodany przez: Apetyczna babeczka (więcej moich przepisów)

Do wyrobu domowego sera topionego konieczny jest twaróg wiejski, niepasteryzowany! Czas dojrzewania sera to 4-5 dni. Ważne jest, żeby w domu było ciepło, bo bakterie mogą szybciej zadziałać. Aby wspomóc proces zgliwienia sera, można użyć niewielkiej ilości sody oczyszczonej, co znacznie przyspieszy proces rozkładu sera. Zgliwiały ser jest ciągnący i łatwo się rozpada. Ma bardzo intensywny zapach. Ser można doprawić ziołami, papryką słodką lub ostrą, czosnkiem , chili lub pieprzem.
Obejrzane: 675
Porcje: 12
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 70 dkg sera białego
  • 2 jaja
  • 3 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki masła

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Twaróg pokruszyć, posypać sodą i wymieszać. Wierzch naczynia przykryć ścierką lub gazą, aby dochodziło do niego powietrze. Odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni. Codziennie można przemieszać ser i ocenić na jakim jest etapie dojrzewania. Intensywny zapach i ciągnący ser jest znakiem, że możemy rozpocząć proces smażenia.

Krok 2

W rondlu rozpuszczamy masło. Dodajemy zgliwiały ser, sól i kminek. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu. Cały czas mieszamy i pilnujemy, aby ser się nie zagotował. Ser powinien się zupełnie rozpuścić na gładką lejącą masę.

Krok 3

Płynną odparowaną masę serową ściągamy z ognia. Dodajemy jaja i energicznie mieszamy do zupełnego połączenia. Ser przelewamy do miski lub słoja. Odstawiamy do wystudzenia.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×