Omlet na zielono, czyli zacznij dzień z jarmużem
Składniki
- 1 łyżeczka masła
- 0.5 ząbka czosnku
- 1 cm papryczki chili
- 0.5 szklanki jarmużu Fit&Easy
- 0.25 czerwonej papryki
- 1 łyżeczka pasty sezamowej tahini
- 1 duża szczypt mielonej kolendry
- 2 jajka
- szczypt soli, pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Na patelni rozgrzej odrobinę masła lub oleju, np. kokosowego. Wrzuć przetarty czosnek i drobno posiekaną papryczkę chili i podsmażaj przez ok. 3 minuty.
Krok 2
Paprykę pokrój w drobną kostkę, jarmuż porwij w mniejsze części, usuwając przy tym twarde łodygi.
Krok 3
Na patelnię dodaj jarmuż, paprykę, tahini i kolendrę. Podsmażaj przez około minutę.
Krok 4
Rozbełtaj jajka z odrobiną soli i pieprzu. Wlej na patelnię i smaż pod przykryciem do ścięcia masy jajecznej (ok. 4-5 minut).