Schab suszony
Składniki
- 1 kg schabu suszony
- 35 g soli
- 1 łyżka cukru
- 0.5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 6 szt ziela angielskiego
- 2 łyżeczki kolendry w ziarnach
- 5 ząbków czosnku przeciśnietego przez praskę
- 5 szt owoców jałowca
- 3 szt liści laurowych
Przygotowanie:
Krok 1
Majeranek, tymianek, kolendrę, ziele angielskie i jałowiec rozetrzeć w moździerzu.
Krok 2
Dodać pokruszony liść laurowy, sól, pieprz, cukier i przeciśnięty czosnek. Wszystko wymieszać.
Krok 3
Mięso umyć. Osuszyć na ręczniku papierowym i natrzeć przygotowaną marynatą. Przyprawy wklepać w mięso.
Krok 4
Mięso przełożyć do naczynia z pokrywką (np. żaroodpornego) i schować do lodówki na 5 dni. Dwa razy dziennie mięso przekładać i odlewać wytwarzające się soki.
Krok 5
Po 5 dniach mięso owinąć trzykrotnie w pończochę lub w specjalną siatkę. Związać ciasno sznurkiem i powiesić w suchym, ciepłym miejscu.
Krok 6
Schab zostawić do wyschnięcia na 6 dni. Po tym czasie schab wyciągnąć z pończochy i schować do lodówki na kolejne 4 dni. Podawać pokrojony na bardzo cienkie plasterki.