Puszyste naleśniki z papają i pomarańczą
Składniki
Ciasto
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka (osobno białka i żółtka)
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru pudru
- oliwa do smażenia (opcjonalnie)
Dodatki
- 100 ml śmietanki kremówki z dodatkiem cukru pudru
- 1 papaja
- 1 pomarańcza
- miód
- mięta
Przygotowanie:
Krok 1
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Mąkę wymieszać z żółtkami, mlekiem, cukrem, dodać masę białkową i wymieszać łyżką. Smażyć na patelni posmarowanej oliwą (opcjonalnie), około minutę z każdej strony. Ja najczęściej oliwy nie używam, ponieważ smażę na patelni nieprzywierającej.
Krok 2
Można dodać mąkę żytnią lub inne cięższe, ale wtedy trzeba dolać trochę więcej mleka.
Dodatki jak kto lubi, ja wybrałam papaję pokrojoną w kostkę, pomarańczę w plasterkach. Śmietankę kremówkę ubiłam dodając jedną łyżeczkę cukru pudru. Do tego odrobina miodu i gotowe.