Śniadaniowe mini tarty z czosnkiem niedźwiedzim i szynką parmeńską
Składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 150 g świeżego czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżka masła klarowanego
- 100 g tartej mozzarelli
- 60 g szynki parmeńskiej *
- 2 łyżki ricotty
- 1 szalotka
- pieprz biały i sól
- Dodatkowo:
- 2 łyżki tartej mozzarelli
- 1 jajko
Przygotowanie:
Krok 1
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną szalotkę i chwilę podsmażamy, aby szalotka lekko się zeszkliła. Dodajemy posiekany czosnek niedźwiedzi. Doprawiamy do smaku pieprzem białym oraz solą. Dusimy krótką chwilę, tak aby czosnek niedźwiedzi tylko zmiękł, a składniki połączyły się. Odstawiamy do wystudzenia.
Do miseczki przekładamy ricottę, dodajemy mozzarellę, pokrojoną szynkę parmeńską i czosnek czosnek niedźwiedzi. Mieszamy, aby składniki się połączyły.
Schłodzone ciasto francuskie dzielimy na 4 duże kwadraty 13x13. Na każdym kawałku ciasta francuskiego wykładamy porcję nadzienia. Boki ciasta zwijamy delikatnie do środka. Wierzch ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem. Środek posypujemy mozzarellą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230'C i pieczemy około 15-20 minut.
*można zastąpić włoską pancettą