Bułeczki ziemniaczano-kukurydziane
Składniki
- 100 g ugotowanych ziemniaków
- 200 g mąki pszennej
- 200 g mąki kukurydzianej
- 15 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1 szczypta soli
- 1 szt jajko
- 1 ziarna do posypania: sezam, słonecznika
Przygotowanie:
Krok 1
Ziemniaki zmielić, następnie dodać przesiane oba rodzaje mąki. Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody, odstawić na 5 min, nastepnie wlać do ciasta. Dodać cukier oraz sól. Wymieszać i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 40min w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swą objętość.
Krok 2
Następnie ciasto ponownie zagnieść i formować małe bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać ziarnami sezamu oraz słonecznika. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. Przygotować kąpiel wodną: na dnie piekarnika ustawić blaszkę z gorącą wodą, na górze zaś wstawić blaszkę z bułkami. Piec ok. 20min w temp. 200st.