Słodki sos chili
Składniki
- 2 czerwone papryczki chilli
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml wody
- 110 g cukru
- 65 ml wina ryżowego *
- 65 ml zimnej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie:
Krok 1
Papryczki i czosnek rozdrabniamy przy pomocy blendera. Można również bardzo drobno posiekać nożem. Do garnka wlewamy 200 ml wody, wino ryżowe, dodajemy cukier, papryczki z czosnkiem, sól i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy gaz, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy tak około 10 minut. Do kubeczka wlewamy 65 ml wody, dodajemy skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Mieszając sos łyżką wlewamy powoli skrobię. Gotowy sos przelewamy do słoiczków.
*można zastąpić octem jabłkowym
Notes
- tak przygotowany sos możemy przechowywać w lodówce do 4 tygodni. Jeśli chcecie sos przechowywać dłużej należy go wcześniej spasteryzować
- sos najczęściej wykorzystywany jest w kuchni azjatyckiej, jednak pasuje na prawdę do wielu dań. Moją propozycją na danie z tym sosem jest kurczak po indyjsku
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/slodki-sos-chili/