Roladki z dynią i batatem na parze
Składniki
mięso
- 1 szt pierś z kurczaka
- 1 szt batat mały
- 1 szt kawałek dyni wielkości batata
- 1 szczpyta przyprawa do kurczaka Galeo
- 1 szczpyta czubryca czerwona
- 1 szczpyta sól, pieprz
- 2 szt liście laurowe Galeo
- 1 garść natka pietruszki
- 2 łyżki olej rzepakowy
- 2 ząbki czosnek
sos
- 0.5 szt ogórek zielony
- 200 ml jogurt grecki
- 1 szczpyta sół, pieprz
- 1 łyżeczka przyprawa do sosu tzatziki Galeo
- 1 szczpyta sól, pieprz, cukier
- 2 łyżki oliwa z oliwy
- 1 garść bazylia swieża
Przygotowanie:
Krok 1
Pierś z kurczaka kroję na trzy części i delikatnie rozbijam, posypuje przyprawą do kurczaka, pieprzem, solą i odstawiam na 30 minut. W tym czasie obieram batata i dynię.Warzywa ścieram na tarce jarzynowej osobno. Najpierw przesmażam dynię na oleju, doprawiam solą, pieprzem, dodaję czosnek sprasowany, podlewam odrobiną wody żeby dynia zmiękła. Przekładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam batata ale już nie dodaję czosnku, tylko doprawiam solą, pieprz em. Na rozbitej piersi układam dynię startą, na nią batata. Mięso zwijam w roladę i związuję nitką.Posypuję czubrycą czerwoną. Do garnka wlewam litr wody, dodaję liście laurowe i zagotowuję.Roladki wkładam na sitku i gotuję na parze około 15 minut. Z roladek przed podaniem zdejmuję nitkę.Posypuję natką.
Sos:
Ogórek ścieram na tarce jarzynowej, posypuje solą, pieprzem, cukrem i odstawiam na 30 minut. Ogórka przekładam na sitko i odsączam z wody. Do ogórka dodaję przyprawę do sosu, jogurt, bazylię, oliwę z oliwy.