TEKSAŃSKI SOS BBQ
Składniki
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 mała cebula
- 1/2 filiżanki zaparzonej kawy
- 1 filiżanka ketchupu dobrej jakości (łagodnego)
- 2 łyżki sosu worcestershire
- 1 i 1/3 łyżeczki soli
- 1/2 papryczki peperoni wraz z nasionami
- 1/4 filiżanki soku z cytryny
- 1/2 filiżanki brązowego cukru
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku (słodkiej)
- 1/2 łyżeczki tabasco
- opcjonalnie 1-2 pokruszone małe suszone papryczki peperoncini
Przygotowanie:
Krok 1
Cebulę obrać i drobno pokroić. Na oleju podsmażać cebulę do czasu gdy stanie się szklista. Papryczkę umyć i posiekać drobno razem z nasionami. Kawę zaparzyć. Wszystkie składniki dodać do podsmażonej cebuli, wymieszać i zagotować. Tak przygotowany sos przelać do czystych i suchych słoiczków. Ostudzić, a następnie przechowywać w lodówce.