Surówka z białej rzodkwi z jabłkiem
Surówka z białej rzodkwi z jabłkiem, przepis prosto od babci! Ta surówka to rewelacyjny dodatek do wielu dań. Prawdziwa bomba witaminowa. Z serii: babcine inspiracje i wiedza tajemna. Biała rzodkiew jest niezwykle bogata w składniki odżywcze. Znajdziemy w niej między innymi mnóstwo cennych witamin (C, PP, oraz witaminy z grupy B), soli mineralnych (potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, molibden), białek, węglowodanów, błonnika, kwasu foliowego oraz olejków eterycznych (które odpowiadają za mocny zapach i intensywny smak warzywa). Biała rzodkiew ma jedynie 12 kcal w 100 g. miąższu, a więc znakomicie nadaje się dla osób pozostających na diecie odchudzającej. Duża zawartość witaminy C oraz właściwości bakteriobójcze rzodkwi pozwalają łagodzić zapalenie gardła i bony śluzowej jamy ustnej oraz wspomagają leczenie infekcji bakteryjnych i stanów grypowych. Jej spożywanie jest więc szczególnie polecane w okresie jesienno-zimowym oraz zimowo-wiosennym. Rzodkiew jest także polecana osobom cierpiącym na schorzenia nerek i wątroby (właściwości moczopędne, żółciotwórcze i żółciopędne) oraz borykającym się z przewlekłymi kłopotami trawiennymi. Rzodkiew i jabłko umyć, obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce (na grubych oczkach). Orzechy włoskie posiekać. Składniki połączyć ze sobą w misce. Dodać jogurt naturalny i sok z cytryny; wymieszać.