Krem pietruszkowy z gorgonzolą
Składniki
- 700 g pietruszki
- 1 duży patat
- pęczków koperku
- 1 L wywaru warzywnego
- 80 g gorgonzoli
- 2 łyżki Oleju Wielkopolskiego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- gałka muszkatułowa
Przygotowanie:
Krok 1
Pietruszkę oraz batata obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć warzywa do garnka, zalej bulionem warzywnym i gotuj do czasu aż bataty zmiękną (około 20-25 minut). Tak przygotowane warzywa zblenduj razem z bulionem na gładki krem. Gdy krem jest jeszcze ciepły dodaj do niego gorgonzolę, Olej Wielkopolski oraz sok z cytryny. Wymieszaj wszystko dokładnie, aż do rozpuszczenia się sera (możesz wspomóc się blenderem). Dopraw zupę solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Na koniec dodaj posiekany koperek.