Zupa dyniowo – mandarynkowa
Składniki
- 400 g dyni
- 5 mandarynek
- 0.5 cytryny
- 2 łyżeczki masła
- 4 łyżeczki cukru
- cukier waniliowy
- 150 ml mleka zagęszczonego
- 2 łyżeczki kwaśnej śmietany
- skórka pomarańczy
Przygotowanie:
Krok 1
Dynię (Hokkaido - puree) myjemy, drążymy, kroimy na części i pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Jeszcze gorącą blendujemy na gładko - do naszej zupy potrzebne będzie około 400g dyniowego puree. Mandarynki obieramy. Z czterech z nich wyciskamy sok i przecieramy przez sitko, piątą, surową, kroimy w kosteczkę. Do puree dyniowego dodajemy około 150ml mleka zagęszczonego niesłodzonego, masło, sok z mandarynek, cukier. Mieszamy. Sok z połowy cytryny wyciskamy i sprawdzając stopień kwaskowatości, stopniowo dodajemy do pomarańczowej zupy. Jeśli jest za gęsta, dodajcie więcej mleka, jeśli zbyt płynna, podgotujcie do odparowania płynów. Pod koniec gotowania dodajcie opakowanie suszonej skórki pomarańczowej i jeszcze chwilkę trzymajcie na ogniu pod przykryciem. Zupa ma wyciągnąć ze skórki caaaaały aromat. Gotową zupę wykładamy na talerze, dekorujemy kleksami śmietany (12%) i kosteczkami pokrojonej mandarynki. Zjadamy i biegniemy po dokładkę. Bo pyszna!