Zupa pomidorowa ze szpinakowymi kluskami
Składniki
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry
- 1 L bulionu warzywnego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- oregano
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżka masła
- 3 kostki szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- 1 ząbek czosnku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Pomidory gotować w bulionie do momentu rozgotowania, dodać przecier, przyprawy (można zmiksować).
Krok 2
Na patelnię wrzucić masło, dodać szpinak i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Przesmażać do miękkości. Do głębokiej miseczki rozbić jajko, dodawać stopniowo mąkę i łączyć składniki na gładką masę za pomocą widelca, na końcu dodać ostudzony szpinak. Tak przygotowaną masę nakładamy na łyżkę i wkładamy na wrzącą zupę. Kluseczka powinna od razu odlepić się od łyżki, czynność powtarzamy, aż do wykończenia ciasta. Gotujemy jeszcze 3 minuty. Zupę zabielamy śmietaną, doprawiamy i od razu podajemy. Smacznego!!!