Krem z czerwonej soczewicy i marchewki
Składniki
- 200 g czerwonej soczewicy
- 4 marchewki
- 1 cebula
- 2 cm imbiru
- 6 łyżek passaty pomidorowej
- 1,5 L bulionu
- 200 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 1/3 łyżeczek pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczek papryki słodkiej
- sól morska
- pieprz czarny
- natka pietruszki
- jogurt naturalny
Przygotowanie:
Krok 1
Marchew i cebulę obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a marchew kroimy w cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i imbir starty na tarce o małych oczkach. Mieszamy i podsmażamy chwilę, aż cebulka lekko się zeszkli. Dodajemy marchew i podsmażamy około 2 minut, mieszając. Soczewicę płuczemy na sicie, odsączamy z wody i dodajemy do garnka. Mieszając smażymy chwilę wszystko razem, następnie dodajemy passatę pomidorową i bulion. Gotujemy na średnim ogniu około 15-20 minut, aż marchew będzie miękka. Zupę przyprawiamy pieprzem, solą, pieprzem cayenne i słodką papryką. Blenderujemy na gładki krem. Następnie dodajemy mleko i mieszamy. Mlekiem regulujemy konsystencję zupy. Gotowy krem dekorujemy kleksem z jogurtu naturalnego i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z grzankami.
Świetnie się też sprawdzi rosół, który nam pozostał z dnia poprzedniego.