Krem z borowików z mascarpone
Składniki
- 500 ml bulionu warzywnego
- 250 g mrożonych borowików
- garść suszonych borowików
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- łyżka masła
- łyżka mascarpone
- sól
- grzanki z chleba pełnoziarnistego
Przygotowanie:
Krok 1
Grzyby suszone moczymy przez noc, w połowie szklanki wody. Na drugi dzień, rozdrobnioną cebulę i czosnek smażymy na maśle do zrumienienia. Dodajemy do nich mrożone borowiki, chwilę smażymy. Zalewamy je bulionem, dorzucamy namoczone grzyby razem z wodą, w której się moczyły, gotujemy 15 minut. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem. Studzimy i miksujemy na gładki krem. Podgrzewamy i podajemy z mascarpone, grzankami i natką pietruszki.