Laksa z krewetkami i szpinakiem

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Dziś zabieram Wam w podróż na Daleki Wschód. Kuchnia tego regionu to przede wszystkim olbrzymia różnorodność. Nie sposób bowiem w kilku zdaniach opisać smaków Chin, Japonii, Korei czy Wietnamu. Jedno jednak jest pewne: wśród szerokiego wachlarza egzotycznych smaków na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Dziś postawiłam na krewetki, bo choć są małe, dają nieograniczone pole do kulinarnych popisów. Zupa jest wspaniała, rozgrzewająca i aż kipi od tajskich aromatów!
Obejrzane: 326
Porcje: 4
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 250 g krewetek *
  • 550 ml bulionu **
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 80 g liści szpinaku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mała papryczka chili
  • 2 cebule dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 cm imbiru
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 3 liście kafiru ***
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka pasty tamaryndowej
  • 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2-3 łyżki oliwy
  • Dodatkowo:
  • 200 g makaronu ryżowego nitki
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 4 plasterki limonki

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno siekamy. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Z czerwonej papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek, chili,imbir, liście kafiru i pastę curry. Chwilę podsmażamy, mieszając. Całość zalewamy bulionem, dodajemy mleko kokosowe, sos rybny, cukier i pastę tamaryndową. Gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut.
Dodajemy krewetki, mieszamy, zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy tak przez 3 minuty. Krewetki w tym czasie dojdą. Na sam koniec dodajemy liście szpinaku i mieszamy. Zupę podajemy z makaronem ryżowym przygotowanym według instrukcji na opakowaniu. Przed podaniem dekorujemy plasterkiem limonki i posypujemy czarnym sezamem.

Notes

* bez ogonków, oczyszczone i rozmrożone
** można użyć bulionu drobiowego lub warzywnego
*** można zastąpić otartą skórką z 1/2 limonki

http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/laksa-z-krewetkami-i-szpinakiem/

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×