Krem ze szparagów z grzankami w kształcie serca
Składniki
- - 2 pęczki białych szparagów
- - 2 kromki chleba
- - 1 opakowanie serka topionego MSM Mońki
- - średnia cebula czerwona
- - 1 litr bulionu drobiowego
- - szczypta gałki muszkatołowej
- - sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Szparagi umyć, odkroić twarde końcówki i pokroić w 2-3 cm kawałki. W garnku roztopić masło, delikatnie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać szparagi, smażyć około 2 minuty co chwilę mieszając. Wlać gorący bulion, zagotować. Całość zblendować na gładką masę, pod koniec dodać opakowanie serka topionego i doprawić do smaku. Z kromek wyciąć serduszka, opiec w tosterze lub piekarniku do osiągnięcia pożądanej chrupkości.