Pomidorowa z makaronem
Składniki
- 1.5 L domowego rosołu
- 500 g pomidorów pelati
- 2-3 łyżek słodkiej śmietany
- pieprz czarny
- sól
- 250 g makaronu conchiglie*
- świeża natka pietruszki
Przygotowanie:
Krok 1
Rosół doprowadzamy do wrzenia, dodajemy zmiksowane pomidory pelati i gotujemy na wolnym ogniu około 20 -30 minut. Pamiętajcie, że im dłużej gotują się pomidory, tym bardziej podkreślamy ich smak. Do gotującej się zupy dodajemy przyprawy i śmietanę. Gotujemy jeszcze chwilkę na małym ogniu. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Do miseczek nakładamy porcje makaronu, zalewamy gorącą zupą. Podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
* można użyć innego makaronu np. penne rigate, farfalle, fusilloni czy eliche
Krok 2
- w wersji dietetycznej śmietanę polecam zastąpić mlekiem
- zamiast natki pietruszki można użyć koperku
- nie polecam kostek rosołowych, zdecydowanie negatywnie wpłynie to na smak zupy
- wskazane jest użycie świeżych pomidorów. Należy je wcześniej sparzyć, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i posiekać