Barszcz ukraiński
Składniki
Wywar
- 300 g pręgi wołowej
- 1.5 L wody
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
Pozostałe składniki
- 250 g fasoli białej
- 3 średnie buraki
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 0.5 małego selera
- 3-4 suszone prawdziwki
- 0.33 pora
- 0.25 małej kapusty białej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 100 ml śmietany kremówki
- 5-6 łyżek kwasu z buraków
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz czarny i sól
- 4 łyżki koperku
Przygotowanie:
Krok 1
Wywar
Mięso zalewamy zimną wodą,doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 10 minut. Usuwamy szumowiny, dodajemy przyprawy, przykrywamy i gotujemy około godziny, aż mięso będzie miękkie.
Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy najlepiej na całą noc, aby napęczniała. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości. Marchewkę, selera, pietruszkę, ziemniaki i buraki obieramy, kroimy w nie dużą kostkę. Kapustę szatkujemy,a pora kroimy w talarki. Z wywaru wyjmujemy mięso, dodajemy pokrojone buraczki i gotujemy. Po 15 minutach gotowania dodajemy pozostałe warzywa i dalej gotujemy.
Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie dodajemy ugotowaną wcześniej fasolę, kwas z buraków i koncentrat pomidorowy. Uzupełniamy wodą jeśli jest taka potrzeba. Można do tego użyć wody w której gotowała się wcześniej fasola. Zupę podprawiamy pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i solą. Gotujemy kolejne 10-15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy śmietankę. Podajemy ze świeżo posiekanym koperkiem.