Toskańska zupa rybna
Składniki
- 300 g filetu z łososia
- 2 puszki pomidorów
- 2 łodygi selera
- cebula
- marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 2 L wody
- 3 łyżki sosu rybnego
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- natka pietruszki
- papryka słodka
- papryka wędzona ostra
- tymianek
- bazylia
Przygotowanie:
Krok 1
1. Łodygi selera, marchewkę, cebulę oraz czosnek obrać. Marchewkę pokroić w słupki, selera i cebulę w kostkę. Łososia opłukać, osuszyć, oddzielić od skóry i pokroić w 1,5-2 cm kostkę.
Krok 2
2. W garnku, w który będziemy gotować zupę, rozgrzać dwie łyżki oliwy, na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać seler naciowy oraz marchewkę. Zamieszać i chwilkę przesmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę.
Krok 3
3. Dodać do garnka pomidory z puszki, wodę (można również użyć bulionu ugotowanego na rybich głowach, kręgosłupach) oraz przyprawy (papryki, tymianek, bazylię oraz sos rybny). Zamieszać i gotować aż warzywa będą miękkie.
Krok 4
4. Na koniec dodać kawałeczki łososia, którego gotować 1-2 minuty. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać z natką oraz kilkoma kroplami soku z cytryny.