Zupa grzybowa z mleczną pianką
Składniki
Składniki na zupę grzybową
- 1 L bulionu
- 20 g suszonych borowików
- 250 g mrożonych grzybów
- 2 czerwone cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 100 ml śmietany
- sól
- pieprz
Składniki na mleczną piankę
- 200 ml mleka
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Krok 1
Suszone grzyby umyć, zalać wrzątkiem (ok. 150 ml) i gotować 15 minut. Pozostawić na ok. pół godziny.
Krok 2
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym w garnku tłuszczu z odrobiną soli. Świeże grzyby oczyścić pokroić i dodać do garnka z cebulą i smażyć 10 minut.
Krok 3
Suszone grzyby odcedzić, wywar zachować, dodać do podduszonych grzybów, wymieszać i smażyć jakieś 5 minut. Wlać bulion i wodę z moczenia grzybów. Gotować ok. 15 – 20 minut. Zupę zmiksować. Dodać śmietanę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolać wody.
Krok 4
Zupę przelać do szklanek. Mleko podgrzać i ubić na pianę i wlać do porcji zupy. Udekorować natką pietruszki.
Krok 5
Smacznego:- )