Flaczki z boczniaków
Składniki
- 500 g boczniaków
- 2 szt marchewki
- 1 szt pietruszki
- 1 szt cebuli
- 0.5 szklanki płatków owsianych
- 6 łyżek oleju
- 3 szt liści laurowych
- 4 szt ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżka papryki wędzonej słodkiej
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka imbiru w proszku lub świeżego
- 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 3 łyżki zielonej pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Krok 1
Płatki płuczę na sitku pod bieżącą wodą, zalewam szklanką gorącej wody, przykrywam i odstawiam (na pół godziny, godzinę, dwie- w zależności od tego ile macie czasu). Obrane i pokrojone (ja starłam na tarce) marchewki i pietruszkę wrzucam na rozgrzane w garnku o grubym dnie (u mnie był wok) 2 łyżki oleju, mieszając smażę na średnim ogniu przez niecałe 10 min- aż wydzielą sok i przyjemnie zapachną, zalewam wodą (1 i 1/2 l), zagotowuję, zmniejszam płomień na mały, dodaję płaską łyżkę soli, kładę uchyloną pokrywkę i tak gotuję. W trakcie dodaję ziele angielskie, liście laurowe i resztę składników, ale po kolei.
Obraną cebulę pokrojoną na ćwiartki przypalam z każdej strony na patelni (ceramicznej lub teflonowej), dorzucam do garnka.
Krok 2
Przepłukane i osuszone papierowymi ręcznikami boczniaki kroję na paseczki, wrzucam na patelnię z rozgrzanymi 4 łyżkami oleju i smażę od czasu do czasu mieszając aż puszczą sok, wchłoną go i nieco się zezłocą, dodaję paprykę w proszku i pieprz ziołowy i podgrzewam jeszcze przez chwilę mieszając tak by grzyby dokładnie pokryły się przyprawami, przerzucam do garnka.
Krok 3
Po ok 30 minutach gotowania dodaję roztarty w palcach majeranek oraz płatki zmiksowane na "kaszkę" w blenderze wraz z wodą, w której się moczyły oraz przecier pomidorowy. Wciskam przez praskę czosnek, mieszam i po chwili wyłączam gaz. Przyprawiam imbirem, gałką, musztardą, ewentualnie dodatkową porcją soli i pieprzu. Na wydaniu posypuję zieloną pietruszką (aktualnie mrożoną). Zjadamy solo lub z kromką dobrego chleba