Zupa meksykańska

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Pyszna, gęsta, wyjątkowo sycąca i rozgrzewająca…w sam raz na chłodniejsze, deszczowe dni. A takich dni w Irlandii nie brakuje. Bardzo prosta w przygotowaniu i zdecydowanie pełna smaku. Zjedliśmy na obiad i na kolację, tak nam smakowało 🙂 Świetnie sprawdzi się na przyjęciach podana zamiast znanego wszystkim stroganowa czy chili con carne.
Obejrzane: 148
Porcje: 6
Przygotowanie: 45 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • około 1 litr bulionu wołowego
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka fasoli białej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona chili
  • 2 cebule czerwone
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki papryki mielonej słodkiej
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • Dodatkowo:
  • pęczek natki pietruszki
  • olej do smażenia
  • garść nachosów
  • 2 łyżki sera żółtego

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Papryki myjemy,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paseczki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek i smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy mieloną wołowinę i podsmażamy na średnim ogniu mieszając.
Do podsmażonego mięsa dodajemy wszystkie przyprawy i paprykę. Smażymy wszystko kilka minut, aż papryka zmięknie. Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i mieszamy. Po chwili dodajemy bulion, przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu około 15-20 minut. W tym czasie na sicie odcedzamy warzywa z puszki i płuczemy pod bieżącą wodą. Dodajemy je do zupy, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5-10 minut. Zupa powinna być dość gęsta, ale jeśli wydaje wam się zbyt gęsta, można dolać trochę wody.
Na koniec dodajemy sporą ilość posiekanej natki pietruszki. Nachosy wysypujemy na blachę, posypujemy startym, żółtym serem i wkładamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Ser powinien się roztopić. Zupę nalewamy do miseczek, dekorujemy nachosami. Podajemy ze świeżą bułką.
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/zupa-meksykanska/

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×