Zupa krem z kurczakiem
Składniki
Zupa
- 1 kg dyni
- 400 g mleka kokosowego
- 250 ml bulionu
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka garam masali
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka tymianku
- sól
- pieprz
- pestki z dyni
Kurczak
- 1 pierś z kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka tymianku
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na pół. Sos sojowy, oliwę, miód, sok z cytryny tymianek oraz pieprz łączymy. Zalewamy marynatą kurczaka i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie grillujemy kurczaka, następnie kroimy w drobną kostkę.
Krok 2
Dynię myjemy, obieramy, kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę, Kiedy się zeszkli dodajemy posiekane ząbki czosnku. Całość przesmażamy i dodajemy dynię oraz przyprawy. Smażymy około 5 minut. Po tym czasie wlewamy bulion. Kiedy całość się zagotuje dodajemy mleko kokosowe. Całość miksujemy na gładki krem. W razie potrzeby doprawiamy (można też dolać wody, jeśli zupa jest zbyt gęsta).
Zupę podajemy z pokrojonym w kostkę grillowanym kurczakiem oraz podprażonymi pestkami z dyni.
Smacznego!