Minestrone
Składniki
- 2 l bulionu warzywnego
- pół szklanki fasoli (ja użyłam Jasia)
- 3 liście włoskiej kapusty
- 2 małe marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia
- 1 ząbek czosnku
- 1 chili
- biała część małego pora
- puszka krojonych pomidorów
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- kawałek sera Bursztyn lub innego długodojrzewającego
- sól
- oliwa
Przygotowanie:
Krok 1
Fasolę opłukujemy, zalewamy wodą (jakieś 4 cm ponad poziom fasoli) i zostawiamy na noc do namoczenia. Marchewki, seler naciowy, por i czosnek kroimy w plasterki. Paprykę i cukinię kroimy w średniej wielkości kostkę. Liście kapusty cienko szatkujemy. Wszystkie warzywa smażymy na niewielkim ogniu, około 5 minut, po tym czasie całość zalewamy bulionem. Do zupy dorzucamy pomidory z puszki, oregano, poszatkowaną papryczkę chili, fasolę i liście laurowe. Doprawiamy solą i gotujemy około 10 minut. Tej zupy nie powinno się długo gotować, ponieważ warzywa muszą być jędrne i chrupiące. Próbujcie ich od czasu do czasu, będziecie wiedzieli kiedy będą miały dość gotowania. Zupę przed podaniem posypujemy serem.