Zupa ogórkowa
Składniki
- 7 szt ogórki kiszone średniej wielkości
- 2 szt kostka rosołowa warzywna
- 2 szt duże ziemniaki
- 1 szt mała merchewka
- 1 szt śmietana 18%
- pieprz według uznania
- sól do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Kostki rosołowe wrzucamy do 1,5l wody i stawiamy na ogniu, ziemniaki kroimy w drobną kostkę, a ogórki i marchewkę trzemy na najgrubszych oczkach tarki.
Krok 2
Kiedy woda z kostkami zacznie sie gotowac wsypujemy startą marchewkę i ogórki, oraz wlewamy troche tej kwaśnej zalewy tak żeby zupa była odpowiednio kwaśna. To gotujemy jakies 10 minut po czym wsypujemy ziemniaki. Gotujemy całość do momentu aż ziemniaki będą miękkie, przyprawiamy pieprzem, vegetą i solą wg własnego uznania.
Krok 3
Napełniamy mniej niż połowę szklanki wody, dodajemy do tego łyżkę mąki i mieszamy aż nie bedzie tam żadnej grudki, wlewamy tą zawiesinę do zupy mieszając.. tą czynność pewnie będzie trzeba dwa lub trzy razy powtórzyć, tak żeby zupa była odpowiednio gęsta. Po zagotowaniu zdejmujemy z palnika i dolewamy trochę śmietanki.
Krok 4
Bon Appétit :)