Zupa szczawiowo – pokrzywowa
Składniki
- 1 pęczek szczawiu
- 15 szt pokrzyw
- 1 cebula
- 1 marchew
- 5 szt ziemniaków
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżka masła
- kefir
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Ziemniaki i marchewkę obieramy – ziemniaki kroimy w kostkę, a marchewki w talarki. Warzywa przekładamy do jednego garnka, zalewamy wodą, dodajemy pół łyżeczki soli i nastawiamy na gaz.
Krok 2
Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy ją na maśle. Liście szczawiu oraz pokrzywy płuczemy, a następnie dość grubo siekamy (bardzo dużo utracą z objętości po obróbce termicznej). W chwili, gdy cebula się zarumieni to dodajemy zieleninę i smażymy 2 minuty
Krok 3
Gdy ziemniaki i marchew są już miękkie dodajemy warzywa z patelni i doprawiamy do smaku – zupka gotowa. Gorącą zupę podałam z kwaskowym kefirem – idealne połączenie : )
Krok 4
Na sam koniec całość posypałam świeżym, drobno posiekanym szczypiorkiem.