Zupa krem z batatów z masłem orzechowym
Składniki
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 3 duże bataty
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 limonki
- 1 duża chili (lub więcej)
- parę liści świeżej kolendry
- garść orzeszków ziemnych
- sól
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Krok 1
Bataty wkładamy do folii aluminiowej i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach, około godziny. Studzimy je, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i bataty smażymy 2 minuty, po tym czasie wszystko zalewamy bulionem, dodajemy masło orzechowe i gotujemy około 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną w plasterki chili i sok z 1 limonki. Zupę studzimy i miksujemy w blenderze na gęsty krem. Wrzucamy z powrotem do garnka, doprawiamy solą, zagotowujemy. Jeżeli jest za gęsta, dolewamy odrobinę wody, jeżeli wyszła za rzadka, redukujemy ją poprzez gotowanie. Krem podajemy z rozdrobnionymi podprażonymi kawałkami orzechów, z plasterkami chili i kolendrą. Polecam ją jeszcze na sam koniec skropić sokiem z limonki.