Zupa z czerwonej soczewicy z kalerosse
Składniki
- 200 g soczewicy czerwonej
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 1 L bulionu warzywnego
- 400 g pomidorów z puszki, krojonych
- 2 marchewki
- 2 garście Kalerosse
- 1 mała ostra papryczka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Soczewicę płuczemy , odsączamy na sicie. Czosnek, chilli i imbir drobno siekamy , podsmażamy na oliwie, na jasno złoty kolor. Następnie dodajemy marchewkę startą na dużych oczkach, chwilę przesmażamy dodajemy soczewicę, całość zalewamy bulionem, gotujemy 5-8 min na wolnym ogniu, dodajemy pomidory i ponownie zagotowujemy. Zupę doprawiamy solą, pieprzem. Na ostatnie 3 minuty gotowania dodajemy Kalerosse. Smacznego :)