Botwinka
Składniki
- 3 skrzydełka z kurczaka
- 2½ litra wody
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 średni burak
- 2 pęczki botwinki
- 1 pęczek koperku
- 3-4 łyżki słodkiej śmietanki
- szczypta cukru
- ½ cytryny
- pieprz czarny i sól
- Dodatkowo:
- 4 jajka
Przygotowanie:
Krok 1
Skrzydełka myjemy zalewamy zimną wodą i gotujemy. Po 10 minutach gotowania usuwamy przy pomocy sitka zebrane na wierzchu szumowiny. Dodajemy umytą włoszczyznę i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie ugotowane. W tym czasie botwinkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, buraczki i łodyżki kroimy na małe kawałki. Buraka obieramy i kroimy na ćwiartki.
Z ugotowanego wywaru mięsnego wyjmujemy mięso i warzywa. Dodajemy pokrojoną botwinkę i buraka, który nada piękny kolor naszej zupie. Gotujemy około 5-10 minut. Botwinka powinna być miękka, ale nie rozgotowana. Wyjmujemy buraka i doprawiamy zupę do smaku pieprzem, solą, cukrem i sokiem z cytryny. Na samym końcu dodajemy śmietanę i świeżo posiekany koperek. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i młodymi ziemniaczkami ze świeżo posiekanym koperkiem.
Notes
- zupę można również ugotować na wywarze z warzyw
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/botwinka/