Ciasto Ferrero Rocher

Dodany przez: aczp (więcej moich przepisów)

Pyszny, uzależniający, zachwycający... W sam raz na jesienną pluchę, chandrę, w typowo w jesiennych kolorach...
Obejrzane: 8567
Porcje: 18
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

blaty bezowe

  • 6 białek
  • 150 g cukru
  • 300 g tartych orzechów włoskich
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

krem

  • 500 g mascarpone
  • 400 g kremu orzechowo-czekoladowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Beza:

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, a następnie dodajemy partiami cukier i dokładnie ubijamy. Dodajemy orzechy włoskie i mąkę kukurydzianą, delikatnie mieszamy. Na dwóch dużych blaszkach do pieczenia (takich z wypisażenia piekarnika) lub na jednej dużej i jednej mniejszej, wyłozonych papierem do pieczenia, rysujemy w sumie 3 okręgi o średnicy około 20 cm (można odrysować od dna tortownicy lub uzyć talerza). Na każdym okręgu rozsmarowujemy 1/3 masy bezowej.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 st. C (grzanie góra - dół + termoobieg) i pieczemy 1,5 godziny. Studzimy w uchylonym piekarniku.

Krok 2

Masa czekoladowa:

Serek mascarpone (musi być w temperaturze pokojowej, więc odpowiednio wcześniej wyjmujemy go z lodówki) mieszamy z nutellą.

Połową masy smarujemy pierwszy krążek bezowy, przykrywamy drugim, rozprowadzamy drugą część masy, przykrywamy trzecim krążkiem bezy.

Krok 3

CZekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej, mieszamy ze śmietaną i rozsmarowujemy delikatnie na wierzchu bezy.

Dekorujemy połówkami orzechów włoskich.

Wdtawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę. Kroimy nożem z piłką, bardzo ostrożnie, aby uzyskać ładne kawałki.

Ciasto najlepsze jest pierwszego dnia, kolejnego beza przestaje być tak chrupiąca jak na początku.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×