Świąteczny ananasowo kwiatowy sernik
Składniki
- 750 g twarogu na sernik
- 1.5 szklanki cukru
- 7 szt jaj
- 1 szt budyń waniliowy
- 1 szt świeży ananas
Przygotowanie:
Krok 1
Żółtka roztrzepać, a następnie dodać ser i budyniowy proszek.
Białka ubić na sztywno z cukrem dodać do masy serowej delikatnie mieszając od spodu.
Masę serową wylać do formy i piec w temperaturze 170 stopni przez dobrą godzinę.
W tym czasie zrobić ananasowe kwiaty czyli:
obrać ananasa, cieniutko go pokroić i włożyć każdy plaster do foremki muffinowej. Po wyciągnięciu upieczonego sernika wstawić kwiaty do piekarnika i suszyć przez godzinę w temperaturze 100 stopni.
Sernik obsypać cukrem pudrem i ułożyć na nim kwiaty ananasa, które również lekko obsypać pudrem.
Smacznego!