Świąteczny keks
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 4 jaja
- 250 g margaryny
- 1 szklanka cukru
- 10 g mixu keksowego
- 30 g skórki cytrynowej
- 100 g orzechów laskowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 kropel aromatu pomarańczowego
- cukier puder
Przygotowanie:
Krok 1
Orzechy laskowe wkładamy do woreczka i tłuczemy na mniejsze kawałki. Do misy wkładamy 4 jaja i cukier. Miksujemy to na gładka masę.
Przesiewamy mąką z proszkiem do pieczenia i dodajemy na przemian z rozpuszczoną margaryną, miksując na najmniejszych obrotach miksera.
Dodajemy parę kropel aromatu pomarańczowego. Skórkę cytrynową, miks keksowy i orzechy wkładamy razem do miseczki i obsypujemy dwoma łyżeczkami mąki. Wkładamy do zmiksowanej masy bakalie w mace i mieszamy łyżką. Formę do keksu smarujemy margaryną i obsypujemy mąką. Przekładamy masę keksową i pieczemy 60 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.