Czekoladowo-piernikowe ciasto z powidłami śliwkowymi

Dodany przez: KrainaSosny (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 1366
Porcje: 8
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

do nasączenia

  • 100 ml mocnego naparu z herbaty
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki rumu

do przełożenia

  • 3-4 łyżek powideł śliwkowych
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • skórka z 1/2 pomarańczy
  • 20 g miodu
  • 60 g masła
  • 50 g cukru
  • 60 g mąki
  • 4 szt jajka
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 140 g masła
  • 3 łyżki kakao
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki natłuścić. Masło umieścić w rondelku, rozpuścić i odstawić. Żółtka oddzielić od białek, dodać przyprawy, miód, skórkę pomarańczową oraz masło i wymieszać dokładnie w dużej misce, odstawić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do masy jajecznej cały czas mieszając do dokładnego połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Kiedy masa będzie sztywna i lśniąca dodać jedną łyżkę ubitych białek do masy czekoladowej i delikatnie połączyć. Następnie dodać resztę białek w dwóch partiach i dokładnie wymieszać. Na koniec przesiać mąkę i delikatnie połączyć z masą. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej tortownicy. Piec ok. 40 minut w 180ºC. Wyjąć i wystudzić. Ciasto podzielić na dwa blaty. Górny nasączyć naparem z herbaty zmieszanym z rumem oraz cukrem i posmarować powidłami śliwkowymi. Całość przykryć drugim plackiem ciasta i również nasączyć herbatą. Całość wykończyć glazurą czekoladową.

Krok 2

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Cukier puder i kakao przesiać do rondelka. Dodać masło oraz napęczniałą żelatynę. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu do rozpuszczenia składników cały czas mieszając (nie gotować!). Całość lekko przestudzić. Gotową glazurą pokryć wierz oraz boki ciasta.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×