Czekoladowo-piernikowe ciasto z powidłami śliwkowymi
Składniki
do nasączenia
- 100 ml mocnego naparu z herbaty
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki rumu
do przełożenia
- 3-4 łyżek powideł śliwkowych
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- skórka z 1/2 pomarańczy
- 20 g miodu
- 60 g masła
- 50 g cukru
- 60 g mąki
- 4 szt jajka
- 3 łyżki zimnej wody
- 70 g cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- 140 g masła
- 3 łyżki kakao
Przygotowanie:
Krok 1
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki natłuścić. Masło umieścić w rondelku, rozpuścić i odstawić. Żółtka oddzielić od białek, dodać przyprawy, miód, skórkę pomarańczową oraz masło i wymieszać dokładnie w dużej misce, odstawić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do masy jajecznej cały czas mieszając do dokładnego połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Kiedy masa będzie sztywna i lśniąca dodać jedną łyżkę ubitych białek do masy czekoladowej i delikatnie połączyć. Następnie dodać resztę białek w dwóch partiach i dokładnie wymieszać. Na koniec przesiać mąkę i delikatnie połączyć z masą. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej tortownicy. Piec ok. 40 minut w 180ºC. Wyjąć i wystudzić. Ciasto podzielić na dwa blaty. Górny nasączyć naparem z herbaty zmieszanym z rumem oraz cukrem i posmarować powidłami śliwkowymi. Całość przykryć drugim plackiem ciasta i również nasączyć herbatą. Całość wykończyć glazurą czekoladową.
Krok 2
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Cukier puder i kakao przesiać do rondelka. Dodać masło oraz napęczniałą żelatynę. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu do rozpuszczenia składników cały czas mieszając (nie gotować!). Całość lekko przestudzić. Gotową glazurą pokryć wierz oraz boki ciasta.