Pavlova z truskawkami i rabarbarowym curd

Dodany przez: KrainaSosny (więcej moich przepisów)

Pavlova z truskawkami i rabarbarowym curd
Danie inspirowane porą roku. Pavlova z truskawkami i rabarbarowym curd . Idealna na każdą okazję. Połączenie truskawek i rabarbaru to cudowny smak lata. Przygotować bezę: białka ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier (po 1 łyżce). Miksować jeszcze przez kilka minut aż masa będzie gładka i lśniąca, wtedy dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Dokładnie połączyć. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, odrysować trzy okręgi o średnicy ok. 15-20 cm. Masę z białek wyłożyć na narysowane kształty i przy pomocy szerokiej szpatułki tworzyć bezowe gniazda. Całość wstawić do piekarnika i piec w 180ºC przez 20 minut. Po tym czasie temperaturę zredukować do 120ºC i suszyć przez 2-3 godziny. Bezy studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Curd: rabarbar umieścić w garnku i gotować aż zmięknie. Następnie przełożyć do naczynia i zmiksować blenderem na gładko, wystudzić. W misce umieścić żółtka i cukier. Całość utrzeć na puszystą masę, przelać do rondla. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aby jajka się nie ścięły. Gdy masa będzie ciepła dodać mus z rabarbaru. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając aż zgęstnieje. Do ciepłej masy dodać masło pokrojone w kostkę i wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzonym kremem przełożyć blaty tortu bezowego. Każde bezowe piętro wyłożyć truskawkami i kawałkami surowego rabarbaru.
Obejrzane: 4894
Porcje: 10
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

beza

  • 240 g cukru
  • 4 białka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego

rabarbarowy curd

  • 450 g rabarbaru
  • 150 g cukru
  • 40 g masła
  • 4 żółtka
  • 25 dkg truskawki do dekoracji
  • 15 dkg rabarbar do dekoracji
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Przygotować bezę: białka ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier (po 1 łyżce). Miksować jeszcze przez kilka minut aż masa będzie gładka i lśniąca, wtedy dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Dokładnie połączyć. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, odrysować trzy okręgi o średnicy ok. 15-20 cm. Masę z białek wyłożyć na narysowane kształty i przy pomocy szerokiej szpatułki tworzyć bezowe gniazda. Całość wstawić do piekarnika i piec w 180ºC przez 20 minut. Po tym czasie temperaturę zredukować do 120ºC i suszyć przez 2-3 godziny. Bezy studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Krok 2

Curd: rabarbar umieścić w garnku i gotować aż zmięknie. Następnie przełożyć do naczynia i zmiksować blenderem na gładko, wystudzić. W misce umieścić żółtka i cukier. Całość utrzeć na puszystą masę, przelać do rondla. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aby jajka się nie ścięły. Gdy masa będzie ciepła dodać mus z rabarbaru. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając aż zgęstnieje. Do ciepłej masy dodać masło pokrojone w kostkę i wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzonym kremem przełożyć blaty tortu bezowego. Każde bezowe piętro wyłożyć truskawkami i kawałkami surowego rabarbaru.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×